Da, este binecunoscut faptul ca odata cu venirea primaverii este afectat si sistemul imun, mai din cauza carentelor, mai din lipsa de calire, cel mai probabil din cauza lipsei de conditie fizica - cine exerseaza stiu ce vorbesc. Respiratia este una din cele mai importante activitati prin care relationam direct cu mediul. Asta cred ca ar trebui sa spuna tot in ceea ce priveste epidemiologia bolilor respiratorii, atat pentru ca astfel suntem expusi la tot felul de germeni intr-o perioada in care astenia de primavara isi face simtita prezenta, cat mai ales pentru ca prin exercitiu se realizeaza.. antrenamentul.

Este evident ca nu ai nici o sansa sa te protejezi de asta:



Asa ca ceea ce ne este la indemana este sa ne antrenam, sa ne calim si sa prevenim aparitia bolii. Caci asa cum se stie, boala nu se lipeste de omul calit. Tu cum te-ai calit saptamana asta?

Cat despre activitatea profilactica a medicilor de familie si a pediatrilor, va redau partial mai jos un articol despre vaccinare, scris de dna dr Rodica Tanasescu in a carei experienta profesionala eu personal am mare incredere, drept pentru care va recomand acest articol medical:
"

Activitatea preventivă este unul dintre elementele de bază în specialitatea de medicina familiei, specialitate a cărei particularitate este tocmai aceea de a gestiona și starea de sănătate a pacienților noștri, pe lângă stările patologice. De aceea, considerăm că vaccinarea, ca parte esențială a activității de prevenție, trebuie să fie în permanență un punct nodal al activității noastre.

Finalul sezonului rece aduce în atenÈ›ia medicilor de familie atât cazurile noi de gripă, cât È™i principala posibilitate de profilaxie a gripei, vaccinarea anuală antigripală. 
Pentru că atât la nivel european, cât și la nivel național, statisticile indică o evoluție în creștere a numărului de cazuri de gripă diagnosticate, vă punem la dispoziție pentru consultare facilă ultimul raport privind Evoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei în România și Europa pentru săptămânile 6 și 7 din 2013, și recomandările privind prevenirea și combaterea gripei, prezente pe site-ul Ministerului Sănătății.
Subliniem în continuare câteva informații importante prezente în raport:

  • Morbiditatea prin infecÈ›ii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar depăşind nivelul bazal calculat pentru acest sezon, dar încadrându-se încă în intervalul aÈ™teptat
  • Cazurile de gripă evoluează atât în formă medie, cât È™i severă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal
  • Rata de pozitivitate pentru virusurile gripale are valoarea cea mai mare la grupa de vârstă 50-64 ani

La nivel naÅ£ional, numărul total de cazuri compatibile cu gripa ÅŸi alte infecÅ£ii respiratorii (107.180) este cu 11,3% ori mai mare decât cel înregistrat în săptămâna precedentă ÅŸi cu 3,6% mai mare decât cel înregistrat în aceeaÅŸi săptămână a sezonului precedent;ÃŽn săptămâna 11-17.02.2013 a fost înregistrat un deces la un caz confirmat de laborator cu virus gripal: bărbat în vârstă de 43 ani, din judeÅ£ul MaramureÅŸ, nevaccinat antigripal, având condiÅ£ii medicale preexistente;ÃŽn mod similar, raportul Centrului european pentru prevenirea È™i controlul bolilor infecÈ›ioase (European Centre for Disease Prevention and Control) menÈ›ionează că transmiterea virusului gripal a fost decelată din săptămâna 49 (26nov. - 2 dec. 2012) de ţările din Uniunea Europeană, cu 6 săptămâni mai devreme decât în sezonul precedent 2011/2012.

În săptămâna a 7a din 2013, tendinţa activităţii gripei a fost în creştere în 11 ţări şi în descreştere în 10 ţări din Europa. În 10% din ţări intensitatea raportată a gripei este mică, în 76% din ţări este medie, în 14% din ţări este mare şi nici o ţară nu a raportat o intensitate foarte mare a activităţii gripei.

De la începutul supravegherii gripei (40/2012) proporÅ£iile de gripă A ÅŸi B au rămas similare (50%). Tipul de virus pandemic A(H1) predomină faţă de A(H3). 
Pentru a afla despre impactul vaccinării, comunicarea cu pacientul privind importanÈ›a vaccinării, mituri despre vaccinare, rolul medicului de familie în vaccinare, accesaÈ›i cursul gratuit (8 EMC) Introducere în vaccinologie. 

Pentru a afla mai multe informaÈ›ii accesaÈ›i  aici (sursa: Ministerul Sanatatii)


"

Recomand acest curs, nu numai pentru ca este gratuit, dar mai ales ca este usor si transmite niste informatii noi cu care nu prea ai unde sa te mai intalnesti decat la cabinetul medicului de familie. Si apoi daca nu acum cand e sezonul...

Cu resprect,