Codarea medicala si nota de plata a medicilor

Am citit pe MedScape un articol despre modul cum codifică medicii de familie în America diagnosticele.
Și m-a șocat diferenta enormă între.. numărul de diagnostice asupra căruia se apleacă fiecare specialitate în parte. Cred că asta era și rolul articolului, să șocheze. Pe de o parte, fiindcă pe de altă parte atrage atenția asupra faptului pe care ni-l amintea proful nostru: "ai intrebat pacientul? o să ieșiti medici de un singur organ..."



De la Americani vine ploaia...


În Statele Unite medicii din asistența medicală primară, în special medicii de familie, utilizează coduri mult mai multe de diagnostic față de specialiștii de alte specialități. Și evident, complexitatea îngrijirilor trebuie să se reflecte în plata medicului, spun autorii unui articol publicat in numarul din decembrie al American Family Physician.

Joshua Freeman, MD, un cercetator de la Centrul de  de Studii Politice din medicina de familie si ingrijire medicala primara  Robert Graham din Washington DC, imreuna cu colegii sai au făcut publice datele din bilanÈ›ul pe 2010 din medicina de ambulator, în care s-au numărat È™i codurile de diagnosticare folosite de medicii din asistenÈ›a primară, în comparaÈ›ie cu alÈ›i specialiÈ™ti. Medicii de familie folosesc 23 de coduri de diagnosticare în 50% din codificările lor. Cardiologi folosesc doar È™ase coduri in 50% din codificare lor, iar psihiatrii folosesc trei...

Ipoteza consacrată că specialiștii sunt plătiți cu mai mult datorită cursurilor de formare și calificare necesare să stăpânească o specialitate omite abilitatea furnizorilor de ingrijire medicala primară necesară pentru a gestiona mai multe probleme medicale care mai ales, interactionează între ele. "Chiar și o teabă mai complicată, cum ar fi gestionarea unui singure afectiuni cronice, devine mai simplă și mai de rutină atunci când este repetată în mod constant", scriu autorii.

Ei ajung la concluzia că Centrele Medicare & Medicaid Services ar trebui să țină seama de complexitatea asistenței medicale primare oferite de medicul specialist, și ales de timpul suplimentar necesar și să ajusteze programele de decontare în consecință.

La ei se poate, în curând și la noi. Cam peste vreo 3000 de ani, cand vom fi renunțat să ne vindem țara pe comisioane.

Să fiți sănătoși, să aveți nevoie de medici doar pentru sfaturi!



Cu respect,
dr. Daniel Ganea

0 Comentarii

 

Individualitate, Intimitate, Confidentialitate, TIMP

Caci respectam omul, iar TIMPUL este cea mai valoroasa resursa a omului.

Suna medicul