Stiința medicală aevoluează continuu și odată cu ea și sănătatea noastră
Corpii cetonici sunt substante intermediare apărute în prelucrarea combustibililor de către corpul uman (glucide și carbohidrați în special) și care la rândul lor constițuie combustibili într-un lanț specific de oxidare. Se studiază la biologie și la medicină în anul I la biochimie și are importanță medicală deosebită la pacienții obezi și diabetici.

Context: precauțiile obișnuite atunci când se utilizează diete cu conținut scăzut de calorii ca tratament pentru obezitate sunt reducerea masei corporale prin reducerea masei musculare, care apare împreună cu pierderea masei grasimilor și determinarea celor mai bune metodologii pentru evaluarea modificărilor compoziției corpului.
Obiectiv: Acest studiu a urmărit să evalueze modificările induse de dieta ceto-genică foarte scăzută în calorii în compoziția corporală a pacienților obezi și să compare 3 metodologii diferite utilizate pentru a evalua aceste modificări.
Design: Douazeci de pacienti obezi au urmat o dieta ceto-genică foarte scăzută în calorii timp de 4 luni. Evaluarea compoziției corpului a fost efectuată prin tehnici de absorbție cu raze X cu dublă energie (DXA), impedanță bioelectrică multifrecvență (MF-BIA) și tehnici de pletismografie cu deplasarea aerului (ADP). S-a evaluat, de asemenea, forța musculară. Măsurătorile au fost efectuate la 4 puncte corelate cu fazele cetotice (bazal, cetoză maximă, scăderea cetozei și scăderea cetozei).
Rezultate: După 4 luni, dieta ceto-genică foarte scăzută în calorii a provocat o pierdere în greutate de -20,2 ± 4,5 kg, cu costuri de reducere a masei grasimilor de -16,5 ± 5,1 kg (DXA), -18,2 ± 5,8 kg (MF-BIA) -17,7 ± 9,9 kg (ADP). O scădere substanÈ›ială a fost observată È™i în FM visceral. Reducerea uÈ™oară, dar semnificativă, a masei lipsite de grăsimi a apărut la cetoza maximă, în primul rând ca rezultat al modificărilor în apa corporală totală È™i a fost recuperată ulterior. Nu s-au observat modificări ale forÈ›ei musculare. O corelaÈ›ie puternică a fost evidenÈ›iată între cele 3 metode de evaluare a compoziÈ›iei corporale.
Concluzie: pierderea în greutate indusă de dieta ceto-genică foarte scăzută în calorii a fost în principal în detrimentul FM și a masei viscerale; Au fost păstrate masele și puterea musculară. Dintre cele trei tehnici de compoziție corporală utilizate, metoda MF-BIA pare mai convenabilă în cadrul clinic.
Slabeste modern, stiintific, cu dieta hipocetogenica, citeste continuarea articolului pe ConsultatiiLaDomiciliu.ro



Dr. Daniel Ganea
––––––––––––––––––––––––––––––
Dacă ai cont in Facebook.com/ComunitateaOamenilorSanatosi, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poÈ›i folosi butoanele Like È™i Share de mai jos pentru a recomanda articolul consultatii medicale la domiciliu È™i prietenilor tăi.